SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej
- 300 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 5 jajek
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakao
- 1 kg świeżych truskawek
Zimną margarynę posiekaj i zagnieć razem z mąką. Do masy dodaj cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Ciasto podziel na 3 części. Jedną z części rozwałkuj i wyłóż nią blachę (wcześniej posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą). Na pierwszą warstwę ciasta ułóż obsypane mąką owoce – nie puszczą soku tak szybko podczas pieczenia. Do drugiej części ciasta dodaj kakao, zagnieć. Następnie uformuj małe kawałki i zakryj nimi owoce. Z białek i cukru ubij bardzo sztywną pianę, wyłóż na ciemne ciasto. Pozostałą część jasnego ciasta podziel na małe kawałeczki i poukładaj na pianie z białek. Ciasto piecz ok. 40-50 minut w temperaturze 160-170°C.