Ciasto kruche z truskawkami

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 5 jajek
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 kg świeżych truskawek

 

Zimną margarynę posiekaj i zagnieć razem z  mąką. Do masy dodaj cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Ciasto podziel na 3 części. Jedną z części rozwałkuj i wyłóż nią blachę (wcześniej posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą). Na pierwszą warstwę ciasta ułóż obsypane mąką owoce – nie puszczą soku tak szybko podczas pieczenia. Do drugiej części ciasta dodaj kakao, zagnieć. Następnie uformuj małe kawałki i zakryj nimi owoce. Z białek i cukru ubij bardzo sztywną pianę, wyłóż na ciemne ciasto. Pozostałą część jasnego ciasta podziel na małe kawałeczki i poukładaj na pianie z białek. Ciasto piecz ok. 40-50 minut w temperaturze 160-170°C.

 

Napisz komentarz