Bliny z mąki gryczanej

SKŁADNIKI:

  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g mąki gryczanej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 25 g drożdży
  • 2 jajka
  • 3 łyżki roztopionej margaryny Zwykła z Kruszwicy
  • 1/2 łyżeczki soli

Drożdże wymieszaj z cukrem i mlekiem, odstaw w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął pracować. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.

Mąki przesiej do miski, dodaj zaczyn, stopioną margarynę, sól, żółtka oraz pianę z białek i wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

Smaż z obu stron na rozgrzanej patelni.

Bliny w zależności od okazji można podawać w wersji wytrawnej lub na słodko.

 

 

 

Napisz komentarz