Babka

W naszym domu babkę pieczemy nie tylko od święta… i wychodzi to naprawdę dobrze. Sekret sukcesu tkwi w odpowiednim doborze składników. Podobno, aby babka wyszła jak najlepiej, należy pamiętać, aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową podczas dodawania. Poznajcie przepis Kruszwickich!

SKŁADNIKI:

  • 20 dkg maki pszennej
  • 5 dkg maki ziemniaczanej
  • 20 dkg cukru
  • 125 g miękkiej margaryny Palma z Kruszwicy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • pół paczki proszku do pieczenia (ok 7 g)
  • cukier waniliowy (ewentualnie skórka lub aromat cytrynowy lub pomarańczowy)
  • 2/3 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania

Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiej. Rodzynki wymieszaj z dwiema łyżkami mąki. Margarynę utrzyj na puch. Cały czas ucierając dodawaj kolejno jajka i po trochę cukier, cukier waniliowy, mąkę oraz mleko. Wsyp rodzynki i dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż do formy posmarowanej margaryną. Piecz 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

 

Napisz komentarz