SKŁADNIKI:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 szklanka wody
- margaryna do posmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
Margarynę rozpuść w rondelku, dolej do niej wodę. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
Formę do babki dokładnie posmaruj margaryną i obsyp bułką tartą.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodawaj po trochę cukier, a na koniec po jednym żółtku. Nadal ucierając dodaj mąkę z proszkiem oraz margarynę z wodą. Masę podziel na dwie części. Do jednaj dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Do formy wykładaj na przemian po jednej łyżce masę białą i brązową. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50-55 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę możesz polać dowolną polewą lub oprószyć cukrem pudrem.