Babka zebra

SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 szklanka wody
  • margaryna do posmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy

Margarynę rozpuść w rondelku, dolej do niej wodę. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia.

Formę do babki dokładnie posmaruj margaryną i obsyp bułką tartą.

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodawaj po trochę cukier, a na koniec po jednym żółtku. Nadal ucierając dodaj mąkę z proszkiem oraz margarynę z wodą. Masę podziel na dwie części. Do jednaj dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

Do formy wykładaj na przemian po jednej łyżce masę białą i brązową. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50-55 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę możesz polać dowolną polewą lub oprószyć cukrem pudrem.

Napisz komentarz