W Domowej Kuchni Kruszwicy bardzo często piecze się ciasto półkruche, które charakteryzuje się dużą kruchością, ale w przeciwieństwie do ciast kruchych dodaje się do niego spulchniacze – zwykle proszek do pieczenia. Warto przy tym pamiętać, że użycie w nim całego jajka zamiast samego żółtka lub zwiększenie ilości mąki w stosunku do tłuszczu spowoduje, że wypiek będzie twardszy. Czytaj dalej i sprawdź, jakich proporcji używa się w Domowej Kuchni Kruszwicy.
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g schłodzonej margaryny Palma z Kruszwicy
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Na stolnicę lub do dużej miski przesiej wszystkie suche składniki. Dodaj drobno pokrojoną margarynę, żółtko, łyżkę śmietany oraz jajko i siekaj zgarniając do siebie wszystkie składniki. Szybko zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj więcej śmietany.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw na pół godziny do lodówki.