Wśród różnych ciast są takie, które w rodzinie Kruszwickich goszczą często, bo można je podawać w rozmaitej formie. Jednym z nich jest słodkie kruche ciasto. Tego typu wypieki charakteryzują się tym, że nie dodaje się do nich żadnych spulchniaczy. Można je udekorować owocami, galaretką lub przekładać różnego rodzaju kremem. A jak je zrobić? Czytaj dalej…
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki
- 200 g mocno schłodzonej margaryny Palma z Kruszwicy
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
Na stolnicę przesiej mąkę razem z cukrem pudrem. Dodaj drobno posiekaną margarynę oraz żółtka. Całość siekaj długim nożem zgarniając wszystkie składniki do siebie. Szybko zagnieć ciasto, starając się jak najkrócej trzymać je w dłoniach.
Ciasto owiń folią spożywczą i odstaw do schłodzenia do lodówki na pół godziny.