Ciasto drożdżowe słodkie

SKŁADNIKI:

  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 100 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 3 żółtka
  • 50 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Margarynę rozpuść i lekko przestudź. Mąkę przesiej. Do miski wlej pół szklanki mleka dodaj czubatą łyżkę mąki, jedną łyżkę cukru oraz pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.Żółtka utrzyj z cukrem i solą. Dodaj przesianą mąkę, resztę mleka oraz rozczyn i wyrób gładkie, lśniące ciasto. W razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Napisz komentarz